Wat moet je doen als je horloge kapot is?

Stel je voor, je hebt van je familie een mooi horloge gekregen waar je al jaren mee loopt. Maar na verloop van tijd is het materiaal beschadigd of werkt het uurwerk niet meer. Super jammer natuurlijk, want achter dit cadeau zit een betekenis en daarom wil je het horloge het liefst niet wegdoen. Geen zorgen! Je hoeft geen afscheid te nemen van je horloge. In dit artikel beschrijven wij een aantal dingen die je kan doen als je horloge kapot is.

Reparatie

Het eerste waar je naar zou kunnen kijken, is of je horloge te repareren valt. Het kan gebeuren dat onderdelen van je horloge los raken, die vervolgens vast gezet moeten worden. Dit kan de wijzerplaat zijn, een index of een merklogo. Heel af en toe zijn deze defecten ook vaak fabrieksfouten. Laat in ieder geval het horloge zo snel mogelijk repareren om verdere schade te voorkomen! Zeker met losse onderdelen in de kast, kan het uurwerk flink beschadigen. Om te kijken naar welke problemen het meest voorkomen met jouw type horloge, kun je hulp inschakelen van een online horlogespecialist. Zo hoef je niet helemaal naar een juwelier toe.

Horlogeband

Zit je horlogeband los of is deze kapot? Erg vervelend natuurlijk, maar gelukkig zijn problemen aan de horlogeband makkelijk op te lossen. Een textiel of leren bandje kun je makkelijk zelf repareren door deze te vervangen door een nieuw bandje. Het verwisselen kun je ook bij een juwelier laten doen. Met een schakelband kost dit iets meer tijd. Hierbij kan het zo zijn dat de pushpin, een onderdeel die de band met de horlogekast verbindt, los is gesprongen. Hierdoor gaat het bandje los en kun je dus je horloge verliezen of kwijt raken. Het is dus fijn als je op tijd ontdekt wanneer de pushpin loszit. Een juwelier heeft deze onderdelen altijd wel op voorraad. Wil je de band strakker hebben of juist losser? Meestal krijg je bij aankoop van het horloge extra schakels mee, waardoor je de band later nog kan verstellen.