Wat is een werkbon en hoe stel je die op?

simple simon

Dit artikel goed over het opstellen van een werkbon en Simple Simon. Hoe doe je dat? Maar eerst, wat is een werkbon en waar dient die voor? Op die vragen gaan we hier in.

Wat is een werkbon?

Een werkbon is een formulier, dat met name wordt gebruikt door zzp’ers die bij klanten tijdelijk werkzaamheden verrichten. Die werkzaamheden voor een klant kunnen ook binnen het eigen bedrijf zijn verricht, bijvoorbeeld bij administratief werk. De werkzaamheden worden niet voor een totaalbedrag gedaan, maar op basis van uren en onkosten. Dit is vergelijkbaar met uitzendwerk, maar we praten hier over zelfstandigen. Op een werkbon hou je bij hoeveel uren zijn besteed en welke onkosten zijn gemaakt. Dat kan bijvoorbeeld een kilometervergoeding zijn voor het gebruik van je auto.

simple simon

Waarom werkbonnen?

Werkbonnen worden in de eerste plaats ingevuld om de klanten correct te kunnen factureren. Als je te weinig factureert, dan doe je jezelf tekort. Als je teveel in rekening brengt, dan kan je een klagende klant krijgen en die zelfs verliezen. Met de werkbonnen kan je onderbouwen wat je factureert. Ook zijn ze onmisbaar voor je eigen administratie. Aan de Belastingdienst kan je het totaal aantal uren laten zien. Met minimaal 1225 werkuren per jaar kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. Ook voor intern gebruik zijn werkbonnen heel nuttig.

Vorm

Werkbonnen kunnen de vorm van papieren formulieren hebben. Die hebben echter diverse nadelen. Onder meer kan papier onleesbaar worden als dat door een ongelukje nat wordt. Wil je gegevens aggregeren, dan kan dat het beste met een passend computerprogramma gebeuren. Facturen wil je ook liever netjes op een printer afdrukken. Maar die invoer is extra werk. Het is beter om gegevens in een keer vast te leggen zonder die eerst op papier in te vullen. Je loopt ongetwijfeld met een smartphone rond. Dan kan je een app gebruiken om gegevens vast te leggen. Simple Simon biedt zo’n app. Thuisgekomen kan je de Simple Simon app koppelen aan je boekhoudprogramma op je PC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *