Strategische dienstverlening: wat is het en hoe werkt het?

In bijna elke organisatie komt het weleens voor: een vraagstuk welke niet opgelost kan worden. Want, wat is de juiste strategie / het juiste beleid in deze situatie? Hoe kunnen we deze verandering goed stroomlijnen zonder dat het te veel impact heeft op het personeel?

Strategische adviesbureaus ondersteunen organisaties bij het nemen van (belangrijke) besluiten. In gevallen waarbij de uitkomst van zo’n besluit invloed kan hebben op bijvoorbeeld de eigen organisatie of zelfs op de buitenwereld, is het verkrijgen van advies m.b.t. deze besluiten natuurlijk ontzettend prettig.

Waaruit bestaat een strategisch advies?

In de meeste gevallen kun je strategisch advies opdelen in verschillende onderdelen. Zo ontvangen bedrijven regelmatig een projectmanager, en ontvangen ze advies over o.a. de strategie en manier van bedrijfsvoering. Ook kan het voorkomen dat er bij een strategisch advies gebruik wordt gemaakt van een waarheidsvinding en/of evaluaties. Dit alles is nodig om het juiste advies te kunnen geven.

In het advies zal ook veel tijd gestoken worden in diverse analyses. Het advies moet namelijk altijd gebaseerd zijn op feiten, zodat een eventuele negatieve impact op de organisatie en/of de buitenwereld voorkomen kan worden.

Kenmerkend voor strategisch advies

Bij de meeste adviesbureaus zien we met regelmaat dezelfde manier van werken terugkomen. Het is dan ook belangrijk dat het adviesbureau de juiste mate van ervaring in huis heeft, zodat verschillende soorten complexe vraagstukken juist konden worden ondersteund. Daarnaast is betrouwbaarheid evenals transparantie noodzakelijk voor een goede samenwerking: je deelt immers vertrouwelijke informatie met elkaar! Zo werken de meeste adviesbureaus altijd met deadlines, en hanteren ze vaak geen 9 tot 5 mentaliteit.

In welke sectoren maakt men gebruik van strategisch advies?

Eigenlijk komt strategisch advies in veel verschillende sector, maar een adviesbureau voor de publieke sector blijft nog steeds razend populair.  Dit is logisch, gezien de mate van complexiteit in de vraagstukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *