Mag die elektrische step nou wel of niet in Nederland?

Een paar jaar geleden werden we in verschillende media gewaarschuwd. Mensen brachten namelijk elektrische stepjes mee terug naar Nederland van hun vakantie. (Vakantie was in die tijd een heel gewoon fenomeen, waarbij je voor meestal één of twee weken naar een ander land ging om daar te genieten van een andere cultuur en klimaat.)

Die steps mochten hier alleen helemaal niet de weg op. Je liep dus het risico dat die elektrische step in beslag zou worden genomen en je bovendien een flinke boete zou krijgen wanneer je er toch op zou rijden. Toch zie je ze steeds meer. Hoe zit dat nou?

Waarom zijn e-steps niet legaal?

Elektrische steps vallen in Nederland onder dezelfde wetgeving als scooters. Dat wil zeggen dat een elektrische step legaal is, wanneer deze door het RDW is goedgekeurd. Ieder model moet dan in principe apart worden gekeurd. Fabrikanten kunnen dat zelf aanvragen, maar er zijn nog maar erg weinig e-steps die een goedkeuring hebben.

Het gevolg is dat je een elektrische step niet kunt laten verzekeren. Je kunt er immers geen kentekenplaatje voor krijgen. Behalve dat dit dus illegaal is, loop je daarmee ook een risico. Je bent namelijk zelf aansprakelijk voor eventuele schade die je met jouw elektrische step veroorzaakt.

En elektrische fietsen dan?

Wat gek is aan dit verhaal, is dat ook elektrische fietsen inmiddels niet meer van onze openbare wegen weg zijn te denken. En die karren daar wél volledig legaal rond. Dat is eigenlijk wel een beetje gek, want vaak gaan ze een stuk harder dan een e-step. Bovendien kun je met de gemiddelde elektrische fiets toch echt meer schade aan iemand anders toebrengen in een aanrijding. Op een elektrische step is de berijder zelf het meest kwetsbaar.

Het verschil zit hem in de ondersteuning. Er zijn namelijk ook e-bikes waar je wél een kenteken voor nodig hebt. Dat is nodig voor fietsen die een snelheid hoger dan 25 kilometer per uur behalen. Andere fietsen hebben dit niet nodig omdat ze alleen werken met trapondersteuning: de elektrische motor ondersteunt alleen wanneer je zelf trapt.

Toch lijkt er iets niet helemaal goed te zitten in deze regelgeving. Als we naar andere grote Europese steden kijken, is de e-step daar ook al omarmt. Het is een milieuvriendelijk en laagdrempelig vervoersmiddel voor het stadse leven. Het lijkt eigenlijk een kwestie van tijd voordat wij de voordelen in Nederland ook gaan inzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *