Je aanhangerrijbewijs halen naast je autorijbewijs

Naast het behalen van het reguliere autorijbewijs, kun je voor je aanhangerrijbewijs gaan. Er zijn verschillende redenen, om dit rijbewijs naast je autorijbewijs te halen. In het bijzonder wanneer je bijvoorbeeld voor een verhuisbedrijf werkt, voor een aannemer werkzaam bent, enzovoorts. Bij dergelijke beroepen zullen er regelmatig zware voorwerpen in een aanhanger moeten worden vervoerd. Deze aanhangers wijken af van de aanhangers die je standaard achter een auto mag hangen. Je hebt namelijk niet voor het gebruik van ieder type aanhanger een extra rijbewijs nodig. In dit artikel lees je hier meer over!

Noodzaak van het behalen van je aanhangerrijbewijs

Zoals reeds beschreven werd, is het behalen van je aanhangerrijbewijs niet direct noodzakelijk. Ook met een normaal autorijbewijs mag je namelijk een aanhanger achter je auto hangen. Houd er echter rekening mee, dat er in zo’n geval restricties zitten aan het gewicht van de aanhanger. Dit extra rijbewijs is nodig, wanneer de aanhanger in z’n totaliteit meer dan 750 kilo weegt en de combinatie van de aanhanger en auto een gewicht van meer dan 3.500 kilo heeft. Let op, het gaat hierbij logischerwijs om het leeggewicht van de aanhanger en het gewicht van de inhoud hiervan.

Geen theoriecertificaat voor het besturen van een aanhanger

Voor het gebruik van een aanhanger achter je auto hoef je geen uitgebreide lessen te volgen, zoals je dit bij een autorijbewijs wel doet. Daarbij hoeft er geen theoriecertificaat behaald te worden, om aan de praktijklessen te mogen beginnen. Houd er rekening mee, dat je wel een praktijkexamen af moet leggen. Veel rijscholen bieden de mogelijkheid om dit in een dag te doen! Wanneer je het behalen van dit extra rijbewijs op je eigen tempo wilt doen, kun je dit ook over meerdere dagen uitspreiden. Er zijn een groot aantal Nederlandse rijscholen waar je dit rijbewijs kunt halen naast je reguliere autorijbewijs.