Houd de warmte vast: het isoleren van je huis

Waarom zou je te veel geld betalen voor je gasrekening als je kunt besparen op de warmte in je huis? Het enige waar je over na hoeft te denken is een efficiënte manier om de warmte binnenshuis te houden. Goede opties om dat voor elkaar te krijgen is middels isolatie. Op welke manieren er geïsoleerd kan worden vind je in dit artikel. Er is rekening gehouden met de isolatie van verschillende delen van je huis. De warmte kan via allerlei plekken in je huis wegtrekken. De voornaamste manier is via scheuren, gaten en kieren maar denk ook eens aan leidingen, open ruimtes  of via het dak.

Kieren en gaten

De eerste manier is simpel en zelf goed uit te voeren. Het neemt een dagje in beslag maar dan is je huis ook voor een langere tijd warm. Het gaat dan over het zelf dichtkitten van scheuren, kieren en gaten in je huis. Als snel komt er door 1 of 2 kieren de kou naar binnen. Helemaal in de wintermaanden koelt je huis dan al snel af. Men draait de verwarming omhoog in plaats de oorzaak bij het probleem te zoeken.

Sandwichpanelen

Een tweede optie is om je huis te isoleren met sandwichpanelen. Doordat de binnen- en buitenplaat van een sandwichpaneel niet met elkaar in verbinding staan, is er geen sprake van koudebruggen en zijn de thermische prestaties hoog. Naast de thermische voordelen verzorgen de panelen ook een mooie afwerking van de muren.

Vloerisolatie

Een derde optie dat veel warmte vasthoudt is het isoleren van je vloer. De vloer bedekt een grote oppervlakte van je huis en is daarom ook een van de veroorzakers van kou. Je kunt ook kiezen voor isolatie van de bodem van de kruipruimte. Hierbij wordt een laag isolatiemateriaal, bijvoorbeeld schelpen, isolatiechips of bodemparels, in de kruipruimte gespoten. Nadeel van deze isolatiemethode is dat een deel van de warmte nog steeds verloren gaat via de buitenmuren. Een voordeel is minder vocht in huis.