Anosmie: wat is dat?

We krijgen steeds meer signalen dat het Corona virus zorgt voor het verliezen van reuk. En veel gevallen wordt dit als zeer vervelend ervaren. Helaas leven er ook mensen onder ons die hier altijd al last van hebben in de vorm van anosmie. Nu, door het corona virus, wordt dit dus ook steeds bekender onder de Nederlanders. En het is iets wat niet zo prettig is omdat reuk een belangrijk onderdeel van het leven is. Net als je smaak, horen en zicht natuurlijk. Vandaag vertellen we je wat meer over anosmie zodat steeds meer mensen begrijpen wat het is. Lees je mee?

Wat is het precies?

Anosmie is er in twee verschillende vormen. Je hebt selectie en complete anosmie. Anosmie wilt eigenlijk zeggen dat je verlies hebt van het reukvermogen. Bij selectie anosmie heb je te maken met bepaalde geuren die niet worden waargenomen waar je bij complete anosmie geen enkele geur kan waarnemen. Dit maakt het leven natuurlijk net wat uitdagender dan voor iemand die wel kan ruiken.

Hoe komt dit?

Wij ervaren nu dankzij Corona dat het plotseling kan optreden maar bij Anosmie is het zo dat dit bijvoorbeeld al vanaf de geboorte kan zijn ontstaan. Dit wordt dan congenitale anosmie genoemd.

Het kan ook zo zijn dat door verstoppingen of schade aan de neus dat bepaalde geuren simpelweg niet goed worden doorgeleid naar de hersenen. Hierdoor krijgen de hersenen niet de gewenste prikkels. Dit noemen we dan sensorineurale anasomie.

Is er een behandeling?

Bestaan er behandelingen voor Anosmie? Een anosmie behandeling is niet zo eenvoudig. Zeker wanneer je dit hebt door beschadigingen aan de neus. Je kan je eventueel laten behandelen door iemand maar of dit het gewenste effect heeft is nog erg lastig te zeggen. Laat je hier dus ook goed over adviseren wat je kan verwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *